Ordinacija Dentalne Medicine VESNA HRSTO

Usluge

headshot-placeholder-horizontal.jpg

Čišćenje i Prevencija

Stomatologija je osnovana na principu prevencije. Svim pacijentima je preporučeno da dođu na pregled dva puta godišnje.  Ne samo da pomažu srezati probleme u korijenu, čisti zubi pomažu i zdravlju desni. Profesionalno čišćenje miče naslage koje se ne mogu maknuti uobičajenim četkanjem zubi i korištenjem zubnoga konca. Ako i nikada niste čistili zubni kamenac, nikada nije kasno za prvi put.

Najbolji način prevencije je onaj koji možete i sami raditi. Perite zube poslije svakog obroka, koristite zubni konac i interdentalne četkice, izbjegavajte hranu koja sadržava šećer te kavu i cigarete da bi vam zubi ostali bijeli.

 

Krunice, Mostovi i Navlake

Ako imate zub(e) koji su oštećeni ili propadaju, možemo vam pomoći da nađete najbolje riješenje. Krunice i mostovi su nadomjestci koji izgledaju i  funkcioniraju kao pravi zubi. Navlake su estetska alternativa, ali za one koje imaju mala oštečenja ili diskoloracije.

 

Proteze

Stomatolozima je u opisu radnog mjesta da sačuvaju vaše prirodne zube. Međutim, ponekad su potrebna vađenja više zubiju kada je šteta prevelika ili kada imate uznapredovale bolesti desni. Tada je vrijeme da razmislite o protezama. Proteze se preporučuju zbog kozmetičkih i praktičnih razloga. Ovisno o tome koliko zubiju Vam nedostaje, predložiti ćemo totalne ili parcijalne proteze. Za vrijeme pregleda ocijeniti ćemo situaciju te ponuditi najbolje riješenje s kojim se i Vi osjećate ugodno. 

  • Parcijalne proteze

Parcijalne proteze su idealne za one kojima nedostaje samo nekoliko zubi u zubnom luku. One se naslanjaju na desni i ostale zube u zubnom luku koji djeluju kao sidrište za protezu. 

  • Totalne proteze

Kada Vaš zubni luk više nema niti jednog zuba, optimalno riješenje  je najčešće totalna proteza. Ovisno o vašem stanju i financijskoj mogućnosti, možete birati vrstu i materijale. Sa Vama ćemo raspraviti sve opcije da možete donijeti informiranu odluku.

 

Ekstrakcije

U opisu posla nam je da sačuvamo Vaše prirodne zube, međutim ponekad je potrebna ekstrakcija (vađenje) ako se zub ne može spasiti ili imate uznapredovalu bolest desni. Ovisno je li zub deformiran, oštećen ili impaktiran, upotrebljavaju se različite procedure. Ovisno o stanju, o tome koji i koliko zubi je ekstrahirano ponuditi ćemo Vam alternativu za Vaše zube u obliku implantata ili proteze.

 

Plombe

Koriste se za zaustavljanje karijesa ili kozmetičku korekciju. One su jedan od najčešćih načina kako stomatolozi čuvaju vaše zdravlje. Prije stavljanja amalgamskog (sivog) ili kompozitnog (bijelog) ispuna potrebno je ukloniti karijes. To se najčešće radi uz lokalnu anesteziju.

 

Implantati

Implantati kompletno imitiraju formu i funkciju prirodnih zubiju, te se sastoje od vidljivog i nevidljivog dijela zuba: korijena i krune. Kruna je povezana sa čeljusti preko korijena. Kada je šteta tolika da je potrebna kompletna ekstrakcija zuba, ako postoje uvijeti, može se ugraditi implantat koji se sastoji od dva dijela. Titanijski korijen se usađuje u kost čeljusti i jednom kada sve zaraste, stavlja se kruna na vrh koja je prilagođena Vašem zagrizu i boji ostalih zubi u čeljusti. Implantati djeluju prirodno te uz pravu higijenu mogu trajati dugo vremena.

 
 

Udlage

Udlage se koriste za različite stvari. Od zadržavanja ortodontski ispravljenih zubiju, preko ekscesivnog stiskanja čeljusti dok spavate i drugo.  Ortodontske udlage održavaju zagriz i estetski su manje uočljive od tradicionalnih retainera. Udlage za zaštitu zagriza su drugačije i uzrokovane su ekscesivnim stiskanjem čeljusti. Uzroci mogu biti različiti od stresa, apneje ili lijekova ali u svakom slučaju ubrzavaju deteoraciju zubi i čeljusti, koje se može usporiti sa udlagom.

 

Održavanje Desni

Među nekim uzrocima bolesti desni su genetske predispozicije, pušenje cigareta i druge oralno nepovezane bolesti poput dijabetesa. Održavanje desni uključuje micanje naslaga ispod i iznad zubnih vratova. Međutim, ono što počne kao gingivitis (upaljene i/ili krvareće desni) može se brzo pretvoriti u periodontitis. U takvim slučajevim, desni će se povući od zuba stvarajući džepove, izlažući zubni korjen mogućim infekcijama. To također može uzrokovati loš zadah, gubitak zubi, bolno žvakanje i druge komplikacije.

 

Izbjeljivanje

Profesionalno izbjeljivanje zubi je brže, efeksnije i dugotrajnije od bilo kojeg tretmana kojeg možte pronaći u trgovinama. Kako starimo tako naši zubi tamne. Možemo Vam posvijetliti Vaše zube od pet do deset nijansi, ali održavanje dobre oralne higijene i izbjegavanje određene vrste hrane i pića će svesti buduće potrebe za izbjeljivanjem na minimum.